RESEPI : TELUR MATA MASAK SOS


Bahan-bahan diperlukan:

  • 2 Biji telur ayam (digoreng menjadi telur mata kerbau)
  • 1 Biji bawang merah (dipotong halus)
  • 2 Ulas bawang putih (dipotong halus)
  • 1 Sudu besar cili boh & giling
  • 2 sudu besar sos cili
  • 1 sudu besar sos tomato
  • Sedikit garam & gula

Cara menyediakan dan memasak:

  1. Panaskan kuali. Masukkan bawang merah + bawang putih yang sudah dipotong2 halus. Goreng sampai warna kekuning-kuningan & naik bau
  2. Masukkan 1 sudu cili boh (kalau suka pedas, bley tambah lagi). Tumis sehingga lada masak (warna lada bertukar ke merah gelap). Masukkan sedikit gula (membantu masakkan lada tuh… pesan mak)
  3. Tambahkan sedikit air, sos cili dan sos tomato (Kalau nak kuah yang pekat… tambah air sedikit jer). Teruskan menumis.
  4. Masukkan sedikit garam dan telur mata kerbau yang dah digoreng tadi dan teruskan kacau. Biarkan lama sedikit supaya kuah dapat menyerap ke dalam telur. Siap!!