TIP ATASI MASALAH GASTRIK, PUNCA & PENGAMBILAN MAKANAN YANG PERLU DIELAKKAN SERTA YANG DIGALAKKAN PENGAMBILANNYA

                                   



Sememangnya apa yang berkaitan dengan makanan, kita pasti mempunyai keterujaan yang berbeza. Jika diikutkan, banyak yang tidak ingin dilepaskan dalam merasa makanan baru yang ada, tidak kiralah manis, masam, atau pedas.

Tapi, buat mereka yang menghidapi gastrik, ada beberapa makan yang harus dielakkan, dan dijaga. Lebih tepat, ada diet tersendiri, masa yang perlu diambil makanan, serta penjagaannya.

Laman Kementerian Kesihatan Malaysia, ada kongsikan mengenai gastrik, yang mana dikongsikan akan punca/penyebab, serta tips yang boleh diikuti dalam atasi masalah gastrik.

Jom kita tengok apa yang boleh dilakukan.

Foto: onhealth

1. Penyakit Gastrik

Penyakit gastrik atau gastritis merujuk kepada inflamasi (radang) pada bahagian lapisan perut (mukosa).

2. Punca / Penyebab
i. Jangkitan kuman ‘helicobacter pylori’
ii. Merokok
iii. Tekanan perasaan
iv. Pengambilan minuman berkafein seperti kopi, teh
v. Pengambilan alcohol berlebihan

Jika tidak dirawat, akan menyebabkan ulser, atau luka dalam perut

3. Makanan yang tidak digalakkan
i. Jenis berempah / pedas
ii. Jenis berasid seperti tomato
iii. Jenis-jenis limau
iv. Makanan terproses seperti sosej, nugget (kerana kandunagn bahan kimia)
v. Minuman berasaskan kopi atau coklat
vi. Beberapa jenis teh, peppermint/green/black
vii. Bawang/bawang putih

4. Makanan yang digalakkan
i. Bahan makanan berasaskan bijirin gandum
ii. Makanan rendah lemak / minyak
iii. Buah-buahan (selain jenis-nejis berasid)
iv. Sayur-sayuran segar

5. Tip atasi masalah gastrik
i. Ambil makanan sedikit tetapi kerap, contoh:
- Sarapan pagi, minum pagi, makan tengahari, minum petang, dan makan malam, serta diakhiri minum malam (supper)

ii. Beza antaranya adalah 2-3 jam bagi selang masa setiap masa makan
iii. Hadkan ‘supper’ sekurang-kurangnya 2 jam sebelum tidur
iv. Tidak melangkau waktu makan utama


No comments:

Post a Comment